Mihmanlı´nın Mide Kanseri ve Cerrahi Tedavisi

KİTAPLA İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Ülkemizde  mide kanseri alanında tek kitap olan ‘’ Mide Kanseri ve Cerrahisi’’ kitabının ilk iki baskısı 2004 ve 2006 yıllarında  İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Editör Sayın Prof Dr Mehmet MİHMANLI tarafından  yapıldı.

 10 yıl aradan sonra  İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doç Dr Enver İLHAN ve İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Op Dr Ali ALEMDAR’ın da Editör ve Yazar olarak görev aldığı ‘’Mihmanlı’nın Mide Kanseri ve Cerrahi Tedavisi 3. Baskı’’ kitabı  birçok Üniversite Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi ile Japonya ve Güney Kore’den alanında deneyimli yazarlar tarafından yazıldı.

3. Baskı’da diğer baskılara ilaveten  21 yeni  konu ilavesi ve 72 yeni yazar katılımı oldu. Yurtdışı yazarlardan ikisi Japonya’dan birisi ise Güney Kore’den idi. Kitap 37’si Profesör Doktor, 21’i Doçent Doktor,  9’u Yardımcı Doçent Doktor ve 28’i Uzman Doktor olmak üzere toplam 95 yazar tarafından yazıldı.

Kitap çok sayıda konu ilavesi ve yeni yazar katılımıyla birlikte ,asistan hekim  seviyesinden akademik seviyeye kadar hitap edecek  şekilde hazırlanmış olup mide anatomi-fizyolozisinden başlayıp mide cerrahisinde yeni teknik gelişmeler, asistan eğitimi, hemşirelik bakımı ve kanser hastasında psikiyatrik sorunlar gibi birçok yeni bölümlerle geniş bir yelpazeyi içermektedir.

         MİDE KANSERİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER      (Halka yönelik)                                             

  • Mide kanseri tüm dünyada kanserler arasındagörülme sıklığı bakımından 5. Sırada ve kansere bağlı ölümlerde 3. Sırada yer almaktadır
  • Dünyada her yıl yaklaşık yeni 900 bin mide kanseri tanısı konulmaktadır.
  • Mide kanseri erkeklerde kadınlara oranla 2.5 kata kadar yüksek görülebilmektedir.
  • A Kan grubu olan kişilerde diğer kan gruplarına sahip olan kişilere göre mide kanseri gelişme riski daha fazla olduğu belirtilmektedir.
  • Ailesel genetik yatkınlığı olanlarda daha fazla görülmektedir.
  • Mide kanseri gelişme riski sosyoekonomik durumla yakından ilişkili olup düşük sosyoekonomik durumu olan ülkelerde iki kat daha fazla meydana gelmektedir.

Risk altında olan kişiler kimlerdir?

  • Aşırı tuzlu beslenenler, az meyve sebze tüketenler, yüksek oranda karbonhidrat tüketenler, sigara içenler, maden, kömür, tekstil, seramik, metal endüstrisi, boya sanayi, kimyasal, lastik ve petrol sanayinde çalışanlar, radyasyona maruz kalanlar
  • Midesinde endoskopi ve patolojik inceleme sonucunda ‘’multifokal atrofik gastrit’’ hastalığı bulunanlar, reflü hastalığına bağlı olarak yemek borusu alt kısmında hasar oluşanlar, yüksek ısıda, yağda kızartılmış, barbeküde pişirilmiş et ürünlerini tüketenler,
  • Ayrıca, Nitratlar,Nitritler ve nitrozaminler , Fermente soya(soya sosu,  fermente soya fasulyesi), küflenmiş buğdaygiller,tohumlar, çekirdek tohumları, (aflatoksin) nın ve fazla miktarda kırmızı et tüketilmesinin mide kanserine yakalanma olasılığını arttırdığı ileri sürülmektedir.

Korunma için neler yapılmalı?

  • Mide ağrısı hazımsızlık gibi durumlarda hekime başvurulması, Hekim önerdiğinde Gastroskopi yaptırmaktan çekinilmemelidir Helicobacter pylori isimli bakteri tespit edildiğinde bakteriyi ortadan kaldırma tedavisi eksiksiz uygulanmalıdır Reflü hastalığı mevcutsa tedavisinin yapılması,  Küflenmiş buğdaygiller ve çekirdek tohumlarının tüketilmemesi,
  • Et ürünlerinin buğulama, güveçte pişirme ve haşlama şeklinde tüketilmesi, Pişirme öncesi etlerin soya sosu, susam yağı,ve tohumu, portakal suyu, sarımsak, yeşil soğan, zencefil ve bal karışımında oluşan teriyaki sosunda yumuşatılmasının kanserojen etkinin azalttığı belirtilmektedir. Sarı ve turuncu meyveler, sebzeler, ve yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, çilek, yeşil biber, domates, kivi, kabuklu yemişler, tohumlar ve sebze yağları, elma, etli kabuksuz meyveler, siyah ve yeşil çay ve soğan ve Fermente olmayan soya(soya sütü, soya fasülyesi, soya tohumu) tüketilmesi, sigaradan uzak durulması, taze balık tüketilmesi,
  • Diyette tuz alımının azaltılması, Yiyeceklerin depolanma ve taşınmasının sağlığa uygun koşullarda yapılması, Çevresel faktörlerin düzeltilmesi, Karın ağrısı,  hazımsızlık, kansızlık gibi durumlarda hekime başvurup gerekli tetkikleri yatırmak, Endoskopi esnasında midede tespit edilen kanser öncüsü lezyonların takibi ve tedavisini yaptırmak

Teşhis

  • Mide kanseri erken teşhis ile ‘’erken mide kanseri’’ safhasında yakalandığı zaman 5 yıllık yaşam şansı %90 lara ulaşmaktadır.
  • Mide filmleri ve endoskopi ile teşhis konulabilmektedir.
  • Ülkemiz dahil birçok ülkede mide kanseri genellikle ileri evrelerde saptanmakta bu da yaşam oranının çok düşük olmasıyla sonlanabilmektedir

Tedavi

  • Mide kanseri tedavisinde cerrahi köşe taşıdır. Tedavide tümörle birlikte midenin hepsinin veya bir kısmının lenf bezleriyle birlikte genişçe çıkarılması çok önem arz etmektedir.
  • Mide kanserinin cerrahi tedavisinde başarı, kanserin yalnızca yerel çevresel yayılımı ve diğer organlara yayılımına bağlı olmayıp, aynı zamanda cerrahın bilgi, beceri ve bilimsel cesaretine de bağlıdır.
  • Ameliyat öncesi ve sonrası kemoterapi ve radyoterapi fayda sağlamaktadır

                                                                                                                                                     Doç Dr Enver İLHAN